@article { author = {karimi, hamid reza and Rafei, Yosof}, title = {Effect of Height and Budding Method on Grafting Success and Vegetative Parameters of Pistachio cv. ‘Owhadi’}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {1-11}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Pistachio is the most important horticultural crop in Iran that it is propagated using different budding methods. Selection of budding method is the most important in the propagation of pistachio trees. In order to study of the effect of height and budding method on bud success and vegetative growth of pistachio cv ‘Owhadi’ an experiment was conducted as factorial in a randomized complete block design during successive years in an orchard that located in Abarkooh, Yazd province. The factors included height in three levels (20, 30 and 40 cm of ground level) and budding method in two levels (shield budding and tube budding) with 12 replications (seedling) and 3 samples (budded shoot) each replication. Bud success was evaluated in the first year and vegetative parameters were evaluated in two years. The results showed that the highest bud success obtained with tube budding. In tube budding, vegetative parameters were not affected by height whereas in shield method the highest bud success and vegetative parameters obtained with 20 cm height.}, keywords = {Shield budding,Tube budding,Seedling}, title_fa = {تأثیر ارتفاع و روش کوپیوند بر گیرایی و رشد رویشی پسته رقم اوحدی}, abstract_fa = {پسته یکی از مهمترین محصولات باغی ایران میباشد که از طریق روشهای مختلف کوپیوند بر روی پایههای دانهالیتکثیر میشود. انتخاب روش کوپیوند یکی از مهمترین موارد درگیرایی پیوند در پسته میباشد. لذا بهمنظور مطالعه نوع پیوندو ارتفاع محل پیوند برگیرایی و رشد رویشی پسته رقم اوحدی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی طیطول دو سال متوالی در یک باغ واقع در شهرستان ابرکوه از استان یزد به اجرا در آمد. فاکتورها شامل ارتفاع محل پیوند درسه سطح ) 20 ، 30 و 40 سانتیمتر از سطح زمین( و فاکتور نوع پیوند در دو سطح پیوند )شکمی و لولهای( با 12 تکرار)دانهال( و هر تکرار شامل 3 نمونه )شاخه پیوند شده( بود. پارامتر گیرایی در سال اول و پارامترهایهای رویشی در سال اولو دوم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین درصد گیرایی با روش پیوند لولهای حاصل شد. در پیوند لولهایارتفاع پیوند تأثیر معنیداری بر شاخصهای رشدی نداشت در صورتی که در پیوند شکمی بیشترین درصد گیرایی و شاخص-های رشدی در دانهالهای پیوند شده در ارتفاع 20 سانتیمتر حاصل شد.}, keywords_fa = {کوپیوند شکمی,کوپیوند لوله‌ای,دانهال}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79672.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79672_0f2ddecd91e4849fd3a92741ce85cdcc.pdf} } @article { author = {Yazdanpanah, Marzieh and Sedaghati, Ebrahim and Khodygan, Pezhman and Alaei, Hossein and Nadi, Marieh}, title = {Molecular and Morphological Identification of Arbuscular Mycorrhizal Fungi Associated with Pistachio Roots in Kerman Province}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {11-29}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Arbuscular mycorrhiza fungi (AMF) promote plant growth and enhance resistance against biotic and abiotic stresses. In order to study morphological and molecular identification of AMF, samples of rhizosphere soil of pistachio orchards in Kerman province were collected during 2013-2014. AMF spores were extracted from the soil samples using wet sieving and were assorted based on morphological characteristics such as spore color, shape, surface ornamentation, spore contents and wall structures. DNA was extracted from a single spore. Partial 18S rDNA was amplified by nested PCR method using universal primer NS4 and AML1 in the first amplification and AML1/AML2 in the second amplification. Based on the morphological and molecular criteria, Funneliformis mosseae, Claroideoglomus claroideum and Rhizophagus iranicus were identified. R. iranicus is the new record for pistachio mycoflora. Due to the limitations of morphological characteristics for identification and taxonomy of this important group of fungi, molecular methods can apply as complementary tools for the differentiation of morphologically similar species and taxonomic purposes.}, keywords = {Arbuscular mycorrhizal fungi,Molecular identification,Nested PCR,Pistachio,Symbiosis}, title_fa = {شناسایی مورفولوژیکی و مولکولی قارچ‌های میکوریز آربوسکولار همزیست با ریشه پسته در استان کرمان}, abstract_fa = {قارچ‌های میکوریز آربوسکولار، موجب بهبود رشد گیاهان و مقاومت بیشتر به تنش‌های زیستی و غیرزیستی می‌شوند. به‌منظور شناسایی مولکولی و مورفولوژیکی قارچ‌های میکوریز آربوسکولار، از منطقه‌ی ریزوسفر درختان پسته استان کرمان در سال‌های 1393-1392 نمونه‎برداری انجام شد. اسپورهای قارچ میکوریز آربوسکولار از خاک‌های نمونه‌برداری شده با استفاده از روش الک مرطوب جداسازی و بر اساس ویژگی‌های مورفولوژیکی مانند رنگ اسپور، شکل، تزئینات سطح، اندازه و ساختار دیواره آن‌ها گروه‌بندی شدند. استخراج DNA از تک اسپور انجام شد. بخشی از ناحیه18S rDNA  با استفاده از آغازگر عمومی NS4 و آغازگر اختصاصی قارچ‌ میکوریز آربوسکولار AML1 در مرحله اول و آغازگرهای اختصاصی قارچ میکوریز آربوسکولارAML1/AML2  در مرحله دوم واکنش PCR آشیانه‌ای، تکثیر شد. براساس بررسی‌های مورفولوژیکی و مولکولی، گونه‌هایFunneliformis mosseae ، Claroideoglomus claroideum وRhizophagus iranicus  شناسایی گردید. گونه‌R. iranicus برای فلور قارچی درختان پسته جدید می‌باشد. با توجه به محدودیت ویژگی‌های مورفولوژیکی در شناسایی و تاکسونومی این گروه مهم از قارچ‌ها، روش‌های مولکولی می‌توانند به‌عنوان مکمل روش‌های مورفولوژیکی موجب اطمینان بیشتر در تاکسونومی و تمایز گونه‌های مشابه به حساب آیند}, keywords_fa = {پسته,شناسایی مولکولی,قارچ میکوریز آربوسکولار,واکنش زنجیره‌ای پلیمراز آشیانه‌ای,همزیستی}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79676.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79676_cee2bd9a0541a3305a5c649502594af2.pdf} } @article { author = {پاک کیش, زهرا and اصغری, هادی}, title = {Effect of methyl jasmonate treatment on improvmentof vegetative and reproductive growth of “Ahmad Aghaie” pistachio}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {29-41}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Pistachio has high nutritional value. Today, hormones and nutrients are used in order to improve vegetative and reproductive growth of many agricultural products in the world. In this study, the effect of different levels of methyl jasmonate (0, 100 and 200 mg/l) on vegetative and reproductive characteristics of “Ahmad Aghaie” pistachio to be considered. Thus, trees sprayed by treatments in two stages of the tight cluster and initial fruit set, in a split-factorial experiment in a randomized complete block design with 4 replications in field conditions. Then, many of vegetative and productive characteristics such as leaf area, chlorophyll index and current shoot length and diameter, indehiscent shell, fruit weight and yield were improved at both stage and methyl jasmonate decrease blank and misshapen nuts percentage. Generally, the results showed that spraying at both stages increased vegetative and productive characteristics of treated trees compared with control trees and between treatments, methyl jasmonate 200 mg/l had the highest effect on improving vegetative and productive of trees and spraying at tight cluster was effectiveness combined with the primary fruit set stage.}, keywords = {Yield,Indehiscent shell,Leaf area}, title_fa = {تاثیر تیمار متیل جاسمونات بر بهبود برخی از ویژگی های رویشی و زایشی پسته رقم احمد آقایی}, abstract_fa = {پسته دارای ارزش غذایی بالایی است. امروزه از هورمون­ها و عناصر غذایی به منظور بهبود رشد رویشی و زایشی در بسیاری از محصولات کشاورزی در دنیا استفاده می­شود. از این رو در این تحقیق سعی شده است، تاثیر سطوح مختلف متیل جاسمونات (صفر، 100 و 200 میلی­گرم بر لیتر) بر ویژگی­های رویشی و زایشی پسته رقم احمدآقایی مورد ارزیابی قرار گیرد. بدین ترتیب، محلول پاشی درختان، در دو مرحله خوشه فشرده و اوایل تشکیل میوه به صورت یک آزمایش اسپلیت- فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 4 تکرار در شرایط مزرعه انجام گرفت و ویژگی­های زایشی و رویشی درختان تیمار شده مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد، سطح برگ، شاخص کلروفیل، طول و قطر شاخه سال جاری، عملکرد، خندانی و وزن میوه درختان تیمار شده در هر دو مرحله نسبت به تیمار شاهد بهبود یافت و تیمار متیل جاسمونات پوکی (41%) و میوه­های بد شکل(32%) را کاهش داد. در بین تیمارها، تیمار متیل جاسمونات200 میلی­گرم بر لیتر و در بین مراحل اعمال تیمار، محلول پاشی در مرحله خوشه فشرده، بیشترین تاثیر را در بهبود ویژگی­های رویشی و زایشی داشتند.}, keywords_fa = {عملکرد,خندانی,سطح برگ}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79673.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79673_bd9c471d9707eef0b6cfbe7cf15d29d3.pdf} } @article { author = {Jamalifard, Amirhosein and abbaszadeh dahaji, payman and Akhgar, Abdolreza}, title = {The Effect of Organic and Microbial Fertilizers on Growth and Nutrition of Pistachio Seedlings}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {41-60}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Nowadays the application of organic and microbial fertilizers has increased regarding the destructive environmental impacts of applying chemical fertilizers and the high cost of production of them. One of the essential components to achieve the sustainable agriculture is integrated plant nutrition through using organic and microbial fertilizers. An experiment was done in a completely randomized factorial design in the greenhouse of University of Vali-e-Asr to evaluate the effect of organic and microbial fertilizers on growth and nutrition of pistachio seedlings. In this experiment two variety of pistachio seeds, Badami-riz Zarand and Qazvini, after sterilization and germination were planted In two separate experiments and were inoculated in 3 level of bacteria (uninoculated (D0) and inoculated with 2 different strains of Fluorescent Pseudomonads (D6 and D12)) and 3 level of manure (0 (M0), 2 (M2) and 4 (M4) W/W%) in 3 replications (54 pots). The results indicated that the combined effect of bacteria and manure could rise leaf dry weight (28.1 %), stem dry weight (77.6 %) and shoot dry weight (37.0%) in Badami-riz Zarand variety and 60.4%, 48.6% and 55.0% in Qazvini variety in comparison to control respectively. The application of fertilizer and Bacteria in all of the treatments increased macronutrients and micronutrients uptake. The uptake of Ca raised more than 160% in both of the varieties as well. The uptake of N and P in Qazvini variety was related to M0D6 and M2D6 which soared 114% and 115% respectively compared to the control. The maximum uptake of Mn in Badami- riz Zarand and Qazvini varieties was indicated in M2D6 and M2D12 which boosted 91.7% and 100% respectively in comparison with the control. M4D12 demonstrated the highest Fe and Zn uptake (94.4% and 88.1% respectively) compared to the control. Regarding the results, environmental problems and high costs of chemical fertilizers, manure and microbial Fertilizers are recommended for improving growth and nutrition of pistachio.}, keywords = {Badami-riz Zarand,Fluorescent pseudomonads,Qazvini,Manure}, title_fa = {بررسی تأثیر کودهای آلی و میکروبی بر رشد و تغذیه دانهالهای پسته}, abstract_fa = {با توجه به وجود اثرات مخرب زیست­محیطی استفاده از کودهای شیمیایی و بالا بودن هزینه تولید آن­ها امروزه استفاده از کودهای آلی و میکروبی افزایش یافته است. تغذیه تلفیقی گیاه از طریق استفاده از کودهای آلی و میکروبی یکی از اجزای لازم و حیاتی برای رسیدن به کشاورزی پایدار می­باشد. به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی و میکروبی بر رشد و تغذیه دانهال‌های پسته آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی­عصر (عج) رفسنجان انجام شد. در این آزمایش بذرهای پسته رقم بادامی ریز زرند و قزوینی در دو آزمایش جداگانه پس از استریل شدن و جوانه زنی، با باکتری در سه سطح (بدون تلقیح (D0)، تلقیح با دو جدایه متفاوت از باکتری سودوموناس فلورسنت (D6 و D12) و سه سطح کود دامی (0 (M0)، 2 (M2) و 4 (M4) درصد وزنی) با 3 تکرار کاشته شدند (54 گلدان). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر توأم باکتری و کود دامی باعث افزایش 1/28 درصدی وزن خشک برگ، 6/77 درصدی وزن خشک ساقه و 0/37 درصدی وزن خشک اندام‌هوایی در رقم بادامی ریز زرند و 4/60، 6/48 و 0/55 درصدی در رقم قزوینی شد. هم‌چنین جذب تمامی عناصر پرمصرف و کم‌مصرف در تیمارهای کود و باکتری افزایش یافت. جذب کلسیم در هر دو رقم مورد مطالعه بیش از 160 درصد افزایش یافت. هم­چنین در رقم قزوینی بیشترین جذب نیتروژن و فسفر مربوط به تیمارهای M2D6 و M0D6 به ترتیب با افزایش 114 و 115 درصدی نسبت به شاهد بود. بیشترین جذب منگنز در رقم بادامی ریز زرند و قزوینی به‌ترتیب مربوط به تیمارهای M2D6 و M2D12 و با افزایش 7/91 و 100 درصدی در مقایسه با شاهد بود. در رقم قزوینی تیمار M4D12 بیشترین جذب آهن و روی به‌ترتیب با افزایش 4/94 و 1/88 درصدی در مقایسه با شاهد به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج به‌دست آمده، مشکلات زیست محیطی و گرانی کودهای شیمیایی استفاده از کودهای دامی و میکروبی برای افزایش رشد و تغذیه پسته توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {بادامی ریز زرند,سودوموناس فلورسنت,قزوینی,کود دامی}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79674.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79674_ae1221aeb6058267c311a4ec4f92286c.pdf} } @article { author = {Moradi, Mohammad and Tajabadi pour, Ali and Fani, Seyed Reza}, title = {The Time of Occurrence and Physical Characteristics of Pistachio Early Splitting as Sources of Contamination with Aflatoxin in Three Commercial Cultivars of Pistachio in Kerman}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {60-75}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Pistachio early splitting is the main source of aflatoxin contamination in the orchards. The time of pistachio early splitting occurrence in the orchards is very important and also physical and shell characteristics in identifying and omitting of them are critical factors in the processing plants. In the present study, the time of early splitting occurrence in three Iranian commercial cultivars of pistachio including Ohadi”, “Kalehghoochi” and “Ahmadaghaei” in two different regions (Koshkoyeh and Nogh) of Rafsanjan during 2012-2013 were evaluated. Their physical characteristics such as fresh and dry weight of fruit with and without hull, the moisture content of fruit, length, width and diameter of early split fruits were measured. Results showed that early splitting occurrence in Kalehghoochi occurred earlier than other cultivars. The highest percentage of early splitting occurred 15 days before harvest time. Percentage of fruit moisture without and with hull in early split pistachios with soft and smooth hull were 27 and 65%, in semi-dry hull 22 and 50% and in dry early split fruits 14 and 31%, respectively. Weight, length, width and diameter of dry nuts in early split fruits with soft and smooth hull were higher than early split fruits with a semi-dry and dry hull. The amount of total aflatoxin in different pistachio parts showed that the highest amount was belonged to kernel compared with hull and shell. No aflatoxin was detected in the hull of pistachio. Overall, the aflatoxin content of kernels in Ohadi, Kalehghoochi and Ahmadaghaei were 12, 25 and 21 times higher than the shell, respectively.}, keywords = {Aflatoxin,Aspergillus,Food safety,Kalehghoochi}, title_fa = {زمان تشکیل و خصوصیات فیزیکی پستههای زودخندان به عنوان منابع آلودگی به آفلاتوکسین در سه رقم تجاری پسته در استان کرمان}, abstract_fa = {پسته‌های‌ زودخندان‌ از مهم‌ترین کانون‌های‌ آلودگی‌ پسته‌ به قارچ‌های مولد آفلاتوکسین‌ در باغ‌ به‌ شمار می‌روند. اطلاع از ‌زمان‌ تشکیل‌ این نوع پسته‌ها در باغ‌ و نیز خصوصیات‌ ظاهری‌ و فیزیکی‌ پسته‌های‌ زودخندان‌‌ به منظور شناسایی‌ آن‌ها و یافتن‌ راه‌هایی‌ جهت‌ حذف‌ در مرحله‌ فرآوری‌ از اهمیت‌ خاصی‌ برخوردار است. بدین‌ منظور زمان‌ تشکیل‌ پسته‌های‌ زودخندان‌ در سه‌ رقم‌ تجارتی‌ اوحدی‌، کله‌قوچی‌ و احمدآقایی‌ در دو منطقه‌کشکوئیه و نوق شهرستان رفسنجان طی سال­های 1391-1392 مطالعه‌ قرار گرفت‌ و خصوصیات‌ فیزیکی‌ آن‌ها شامل‌ وزن‌ تر و خشک و رطوبت نسبی میوه پسته و اجزای آن و طول‌، عرض‌ و قطر پسته‌های زودخندان اندازه‌گیری‌ شد .نتایج‌ نشان‌ داد‌ پسته‌های‌ ‌زودخندان در رقم‌ کله‌قوچی‌ زودتر تشکیل‌ می‌شوند. بیش‌ترین‌ درصد تشکیل‌ پسته‌های‌ زودخندان‌ در فاصله‌ زمانی‌ 15 روز قبل‌ از برداشت‌ اتفاق‌ افتاد. میزان‌ رطوبت‌ پسته‌ بدون‌ پوست‌ سبز و میزان رطوبت پوست‌ سبز در پسته‌های‌ زودخندان‌ با پوست‌ نرم‌ و صاف‌ به‌ ترتیب‌ حدود 27 و 65 درصد بود درحالی‌که‌ در پسته‌های‌ زودخندان‌ با پوست‌ نیمه‌خشک‌ به‌ ترتیب‌ حدود 22 و 50 درصد و در پسته‌های‌ زودخندان‌ با پوست‌ خشک‌ به‌ ترتیب‌ 14 و 31 درصد اندازه‌گیری شد. بیش‌ترین و کم‌ترین وزن‌، طول‌، عرض‌ و قطر پسته‌ خشک‌ متعلق به پسته‌های‌ زودخندان‌ با پوست‌ نرم‌ صاف‌ و پسته‌های‌ زودخندان‌ با پوست‌ نیمه‌خشک‌ و خشک‌ به ترتیب بود.مقایسه اجزای مختلف میوه‌ پسته از نظر میزان آفلاتوکسین کل(B1, B2, G1, G2)  نشان داد که بیشترین مقدار مربوط به مغز است و در پوست سبز هیچ یک از نمونه‌های مورد بررسی آفلاتوکسین ردیابی نشد. به طور کلی مقدار آفلاتوکسین مغز در دو باغ مورد مطالعه در ارقام اوحدی، کله‌قوچی و احمدآقایی به ترتیب 12، 25 و 21 برابر مقدار آن در پوست استخوانی بود.}, keywords_fa = {آفلاتوکسین,ایمنی غذایی,آسپرژیلوس,کله قوچی}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79671.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79671_921f1a11b926246548ca992e443d477f.pdf} } @article { author = {pourahmadi, ebrahim and mohamadkhani, abdorahman and roshandel, parto and rouhi, vahid}, title = {The Effect of Foliar Application of Calcium Nitrate, Calcium Chloride and Boric Acid on Intensity of Fruit Abscission of ‘Kaleh- Ghouchi’ Pistachio}, journal = {Journal of Pistachio Science and Technology}, volume = {2}, number = {4}, pages = {75-86}, year = {2017}, publisher = {دانشگاه ولی عصر رفسنجان}, issn = {2538-3094}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {Fruit abscission is one of the disorders in pistachio trees. Pistachio trees produce plenty of flowers, but only parts of the flowers are pollinated and set fruit. Environmental stresses and inadequate nutrition especially during flowering time have increased fruit abscission. This disorder by reducing the yield of pistachio led to economic loss. Yet, little research has been carried out on fruit abscission in pistachio. In order to evaluate the effects of foliar treatments with calcium nitrate (2 gr/lit), calcium chloride (2 gr/lit), boric acid (200 ppm) and their combination treatments were studied on fruit abscission of ‘Kaleh- Ghouchi’’ pistachio. Treatments were applied one week before and also two weeks after full bloom. The experiment was conducted by using a split plot base on a completely randomized block design (CRBD) with 5 replicates per treatment on 13-year-old ‘Kaleh - Ghouchi’ pistachio trees grafted on Badami- Riz rootstock. The selected trees were “on” years. Two weeks after full bloom, in each cluster, the number of fruits were counted and fruit abscission was studied in three different stages at intervals of 15 days and in each stage of the test, the disorder fruits were dissected and embryo condition was studied by binocular too. The results showed that at all of the stages, dissected fruit have the embryo and no observed blanking fruit. Also, the results showed that all applied treatments in all three stages of evaluation decrease the fruit abscission as compared to control and Just boric acid treatment in the third stage of evaluation as compared to control have no superiority. While there were no significant differences between other treatments. In relation to the effect of treatments on the absorption of elements, results showed that the concentrations of calcium, boron, and nitrogen were different in treated and control trees. Treated trees with calcium nitrate + boric acid and calcium nitrate were absorbed the highest amount of calcium. Also treated trees with calcium nitrate + boric acid and boric acid, was absorbed the highest amount of boron. While treated trees with calcium nitrate + boric acid and calcium nitrate, was absorbed the highest amount of nitrogen. In this experiment, calcium nitrate + boric acid treatment was more effective than other treatments in improving yield traits.}, keywords = {Fruit abscission,Fruit dissection,foliar application,Yield traits}, title_fa = {تاثیر محلول‌پاشی نیترات‎‌‌کلسیم، کلرید‌کلسیم و اسید‌بوریک بر شدت ریزش پسته در رقم کله‌قوچی}, abstract_fa = {ریزش میوه یکی از عارضه‌های فیزیولوژیک درخت پسته است.درختان پسته گل‌های فراوانی تولید می‌کنند ولی فقط بخشی از گل‌ها گرده‌افشانی شده و به میوه تشکیل تبدیل می‌شوند. تنش‌های محیطی و تغذیه ناکافی به ویژه در زمان تشکیل گل، ریزش میوه را افزایش می‌دهند. این عارضه با کاهش محصول پسته باعث ایجاد خسارت اقتصادی می‌شود. تاکنون پژوهش‌های اندکی در مورد ریزش میوه در پسته انجام شده است. در این راستا تیمارهای محلول پاشی با نیترات‌کلسیم (دو در هزار)، کلرید‌کلسیم (دو در هزار) و اسید‌بوریک (200 میلی‌گرم در لیتر) به صورت مجزا و ترکیبی (نیترات‌کلسیم + اسید‌بوریک) و (کلرید‌کلسیم + اسید‌بوریک) بر عارضه ریزش میوه در پسته کله‌قوچی انجام گردید.تیمارها یک هفته قبل و دو هفته بعد از مرحله تمام گل انجام شد. آزمایش به صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی روی درختان پسته 13 ساله و پیوند شده روی پایه‌های بادامی ریز در پنج تکرار انجام شد. درختان انتخاب شده در سال آور بودند. دو هفته پس از تمام گل، میوه‌های هر خوشه شمارش و میزان ریزش میوه‌ها در سه مرحله به فواصل دو هفته بررسی و در هر مرحله از آزمایش میوه‌های عارضه‌دار برش و وضعیت جنین نیز با بینوکولار بررسی گردید. نتایج نشان داد که در تمام مراحل، میوه‌های برش خورده دارای جنین بوده و میوه پوک مشاهده نشد.هم‌چنین نتایج نشان داد که تمامی تیمارها ریزش میوه‌ را در مقایسه با شاهد، در هر سه مرحله ارزیابی کاهش دادند و فقط تیمار اسید بوریک در مرحله سوم ارزیابی نسبت به شاهد هیچ گونه برتری نشان نداد. ضمن این که بین سایر تیمارها در مراحل ارزیابی اختلاف معنی‌دار نبود. در ارتباط با اثر تیمارها بر جذب عناصر، نتایج نشان داد که غلظت عناصر کلسیم، بور و نیتروژن در درختان تیمار شده و شاهد متفاوت بود. درختان تیمار شده با نیترات‌کلسیم + اسید‌بوریک و نیترات کلسیم بالاترین مقدار کلسیم را دارا بودند. هم‌چنین درختان تیمار شده با نیترات‌کلسیم + اسید‌بوریک و اسید‌بوریک بالاترین مقدار بور را داشتند؛ علاوه بر این درختان تیمار شده با نیترات‌کلسیم + اسید‌بوریک و نیترات کلسیم بالاترین مقدار نیتروژن را دارا بودند. در این آزمایش تیمار ترکیبی نیترات‎کلسیم + اسیدبوریک در بهبود صفات عملکردی موثرتر از سایر تیمارها بود.}, keywords_fa = {برش میوه,ریزش میوه,شاخص عملکرد,محلول‌‌پاشی}, url = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79675.html}, eprint = {https://pistachio.vru.ac.ir/article_79675_883a30dc274ec032bdda49ceb5f580cd.pdf} }