TY - JOUR ID - 102569 TI - تأثیر عنصر روی و سیتوکینین بر برخی پارامترهای رویشی و اکوفیزیولوژیکی دانهال‌های پسته در شرایط شور JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - مظفری, وحید AU - خورشیدی جلالی, عاطفه AD - دانشگاه Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 3 IS - 5 SP - 39 EP - 56 KW - بنزیل‌آدنین KW - سبزینگی KW - شاخص فتوسنتز KW - فلورسانس کلروفیل KW - کلریدسدیم DO - N2 - به­ منظور بررسی تأثیر روی، بنزیل­آدنین و شوری بر برخی از خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی دانهال­های پسته، یک آزمایش گلخانه­ای در قالب طرح کاملا تصادفی به­صورت فاکتوریل با سه تیمار شوری (0، 1200 و 2400 میلی­گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک)، روی (0، 5 و 10 میلی­گرم در کیلوگرم خاک) و بنزیل­آدنین (0، 50 و 100 میلی­گرم در لیتر) با سه تکرار بر روی رقم بادامی ریز زرند صورت گرفت. نتایج نشان داد، تنش شوری موجب کاهش معنی‌دار وزن خشک اندام هوایی و ریشه، طول سیستم ریشه­ای، ارتفاع ساقه، سطح برگ و محتوای کلروفیل و کاروتنوئیدها گردید. هم‌چنین تنش شوری فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm)، شاخص فتوسنتز (PI) و سبزینگی برگ را نیز کاهش داد. لیکن مصرف توأمان 100 میلی­گرم در لیتر بنزیل­آدنین و 10 میلی­گرم روی در کیلوگرم خاک، مقدار این پارامترها را با افزایش مواجه ساخت، به­گونه­ای که وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و طول سیستم ریشه­ای را به­ترتیب 39، 43 و 31 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. به­طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد، در شرایط شور، مصرف بنزیل­آدنین و روی به‌تنهایی و یا توأمان از طریق بهبود پارامترهای رویشی و فتوسنتزی، عملکرد گیاه پسته را در شرایط تنش شوری بهبود بخشید. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_102569.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_102569_bac867db2f12196af33c921a81dcb64c.pdf ER -