TY - JOUR ID - 110763 TI - بررسی ویژگی‌های کیفی میوه، میزان عناصر برگ و عملکرد در شش رقم تجاری پسته پیوند شده روی پایه‎ کشت بافتی بادامی زرند JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - علیپور, حمید AU - رضوی نسب, اعظم AD - عضو هیات علمی پژوهشکده پسته کشور AD - عضو هیات علمی گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 4 IS - 8 SP - 1 EP - 16 KW - پایه کشت بافتی KW - پسته KW - کیفیت میوه KW - غلظت عناصر غذایی KW - عملکرد DO - N2 - درحال حاضر اغلب پایه‌های پسته در کشور بذری بوده و ناهمگنی پایه‎ها باعث اختلاف در ویژگی‌های کمی و کیفی درختان مربوط به هر رقم شده است. از آنجایی‎که امکان تکثیر پایه‎های مقاوم پسته به صورت بذری میسر نمی‎باشد، لذا گسترش پایه‌های کشت بافتی و نیز بررسی سازگاری ارقام تجاری با این پایه‎ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر در توسعه باغ‎های پسته است. هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه ویژگی‎های کمی و کیفی میوه، مقدار عناصر غذایی برگ و میزان عملکرد شش رقم تجاری پسته پیوند شده روی پایه‌ کشت بافتی رقم بادامی زرند بود. این آزمایش در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با شش رقم پسته (کله قوچی، رضایی زودرس، فندقی، فروتنی، اکبری و احمدآقایی) در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پسته کرمان اجراء شد. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، در بین ارقام مورد مطالعه، رقم احمدآقایی از نظر ویژگی‎های کمی و کیفی میوه و میزان عملکرد دارای بیشترین مقادیر بود. به‎طوریکه این رقم در مقایسه با اکبری، 43 درصد پوکی کمتر و نسبت به فروتنی، 13 درصد خندانی بیشتر و نسبت به کله قوچی 67 درصد عملکرد بیشتری داشت و از سازگاری مطلوب‎تری با پایه کشت بافتی برخوردار بود. هرچند رقم احمدآقایی در همه عناصر حائز بیشترین غلظت بود ولی تنها در دو عنصر منیزیم و منگنز، این اختلاف معنی‎دار بوده و به ترتیب 40 درصد و 35 درصد نسبت به رقم اکبری افزایش نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد می‎توان با استفاده از پایه‎ کشت بافتی بادامی زرند و پیوندک احمدآقایی در اقلیم کرمان، به بیشترین و اقتصادی‎ترین میزان عملکرد رسید. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_110763.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_110763_e5cc5dc61e2d27697d43830b14ee7a56.pdf ER -