TY - JOUR ID - 129534 TI - بررسی اثرات گرده‌افشانی آزاد و کنترل شده دانه گرده گونه‌های اهلی و اینتگریما بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه پسته (Pistachio vera L.) رقم فندقی JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - فرهادی, حسن AU - شریفانی, محمد مهدی AU - حکم آبادی, حسین AD - دانشجوی دکتری علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. AD - دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. AD - استادیارمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، ایستگاه تحقیقات پسته دامغان. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 5 IS - 10 SP - 45 EP - 65 KW - انس KW - بدشکلی KW - تلاقی کنترل‌شده KW - تشکیل میوه KW - ناخندانی DO - N2 - یکی از مراحل مهم در تولید اقتصادی درختان میوه به‌ویژه پسته مرحله گرده‌افشانی و تلقیح آن می‌باشد. به‌منظور بررسی اثرات گرده‌افشانی آزاد و کنترل شده دانه گرده گونه‌های اهلی و اینتگریما بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوه پسته رقم فندقی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پسته آستان قدس رضوی واقع در شهرستان بردسکن در سال 96-1395 اجرا شد. در گرده‌افشانی کنترل‌شده تیمارهای آزمایشی شامل دو روش گرده‌افشان تزریق و استفاده از قلم مو با چهار ترکیب آرد- گرده به همراه شاهد با سه تکرار بودند. نتایج تجزیه‌های آماری نشان داد که استفاده از گرده آزاد گونه اهلی اثرات معنی‌داری بر اکثر صفات نسبت به سایر تیمارهای گرده گونه اینتگریما دارد. از طرفی گرده گونه اینتگریما کمترین میزان ناخندانی را در تیمار IF4 (50/0 گرم گرده اینتگریما + 25/0 گرم آرد) در روش گرده‌افشان تزریق نسبت به شاهد و سایر تیمارها نشان داد. همچنین بیشترین میزان صفت بدشکلی در تیمار IF1 (2 گرم گرده اینتگریما + 25/0 گرم آرد) در روش گرده‌افشان قلم‌مو نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد. به علاوه روش گرده‌افشان تزریق اثرات مطلوب‌تری نسبت به روش گرده‌افشان قلم‌مو در اکثر صفات به جز صفات بدشکلی و نیم‌مغزی نشان داد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، به نظر می‌رسد بتوان با استفاده از تیمار IF4 در روش گرده‌افشان تزریق باعث افزایش برخی صفات مانند تعداد نهایی میوه، وزن مغز و کاهش درصد ریزش میوه و ناخندانی در باغ‌های پسته شد. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_129534.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_129534_0259a56b723d0bad9732364a604f8bff.pdf ER -