TY - JOUR ID - 142898 TI - بهبود عملکرد پسته در خاک شور با کاربرد اسیدهای آلی JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - میراب زاده اردکانی, مصطفی AU - جعفری, اعظم AU - جوانشاه, امان الله AU - شیرمردی, مصطفی AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران AD - گروه ژنتیک و بهنژادی، پژوهشکده پسته Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 6 IS - 11 SP - 69 EP - 84 KW - اسید سیتریک KW - اسید فولویک KW - وزن تر KW - وزن خشک KW - Pistacia vera L DO - N2 - به منظور بررسی تأثیر کاربرد اسیدهای آلی بر عملکرد درختان پسته، این پژوهش در شهرستان اردکان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل تیمار 1 (شاهد)، تیمار 2 (70% اسید سیتریک + 20% کلسیم + 10% اسید فولویک)، تیمار 3 (70% اسید سیتریک + 10% کلسیم + 10% اسید فولویک + 10% پلی‌ساکارید) و تیمار 4 (100% اسید سیتریک) بود، که همراه با آب آبیاری از اسفند تا شهریور در 4 نوبت (هر نوبت 5/2 کیلوگرم در هکتار) مصرف شد. در زمان برداشت محصول صفات تعداد خوشه، وزن تر پسته، وزن خشک پسته، وزن مغز پسته، تعداد پسته در خوشه، تعداد پسته خندان،‌ تعداد پسته دهان بسته و پوک و سطح برگ در چهار شاخه درخت، مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار 100 درصد اسید سیتریک، نسبت به بقیه تیمارها باعث بهبود صفات وزن تر پسته با پوست (79/283 درصد)، وزن خشک پسته (74/265 درصد)، وزن خشک مغز پسته (43/296 درصد) و تعداد دانه در خوشه (98/220 درصد) نسبت به شاهد شد و درصد پسته خندان نیز نسبت به شاهد در تیمار دوم، 16/42درصد افزایش یافت. بنابراین با توجه به تأثیر بالای این کودها بر عملکرد پسته در خاک شور توصیه می شود که استفاده از کودهای حاوی اسیدهای آلی در مناطقی با خاک و آب شور افزایش یابد. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_142898.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_142898_41836a7b7531d07614de81bfa0dba830.pdf ER -