پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520The effect of harvest time on quality characteristics pistachios fruit during storage at freezing temperaturesاثر زمان برداشت بر ویژگیهای کیفی میوه پسته طی انبارمانی در دمای یخبندان17162735FAفاطمه ناظوری0000-0002-0651-0322سیامک کلانتریJournal Article20180520Pistachio has many nutrients that changed in various stages of kernel development. Pistachio nut used dry normally because of the physical structure and the lack of appropriate methods for keeping fresh fruit and fresh consumption is limited to the harvest season. In this study, the changes in some qualitative indicators Ahmdaqaii pistachio in five stages of fruit development and its storage in five layers plastic bags on freezing temperature with vacuum conditions were studied. The results showed the improvement of the nutritional value at ripening stage. The amount of fat (57.6%) and protein (23.5%) in the fourth stage and carbohydrates (14.22%) in the fifth stage of harvest were maximum. With kernel development, amount of unsaturated fatty acids, especially oleic acid (58.04%) was increased, whereas saturated fatty acids declined with maturity advancement (11.49%). Despite the amount of kernel calcium (149 mg/kg) and mesocarp (73 mg/kg), the kernel nitrogen (3.83%) and mesocarp (1.41%) was uptrend during development. The results of storage harvested pistachios at -18 °C indicated pistachio appearance characteristics, endocarp and kernel were not acceptability in first, second and third stage of harvest. But flavor and texture of kernel in this stage of harvest were better than forth stage of harvest. Although water loss and off flavor is one of the disadvantages of frost temperature, pistachios harvested in the fourth stage have final accept. According to the results, the fourth phase of harvest has the highest quality pistachio that coincides with the 70 percent of ripening. Therefore, we can suggest this stage of ripening for the best time to harvest and storage of Ahmadaqaii pistachio in Rafsanjan geographic area.پسته حاوی مواد غذایی فراوانی است که مقدار آنها در مراحل مختلف رسیدن و تکامل مغز تغییر میکند. به دلیل ساختار فیزیکی و نبود روشهای مناسب برای نگهداری میوه تازه، غالباً بهصورت خشک استفاده میگردد و مصرف تازه خوری آن محدود به فصل برداشت است. در این بررسی روند تغییرات برخی شاخصهای کیفی پسته رقم احمد آقایی در پنج مرحله از رشد و نمو میوه و انبارمانی آن درون پاکتهای پلاستیکی پنج لایه در دمای زیر صفر و شرایط خلأ مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که ارزش تغذیهای مغز، در طی رسیدن بهبود مییابد. مقدار چربی (%6/57) و پروتئین (%5/23) در مرحله چهارم و مقدار کربوهیدرات (%22/14) در مرحله پنجم برداشت بیشتر بود. اسیدهای چرب غیراشباع خصوصاً اولئیک اسید با تکامل مغز به حداکثر مقدار (%04/58) رسید در حالیکه اسیدهای چرب اشباع با پیشرفت بلوغ روند نزولی (%49/11) داشتند. در طی رسیدن مقدار نیتروژن مغز (%83/3) و پوست نرم (%41/1) برخلاف مقدار کلسیم مغز (mg/kg 149) و پوست نرم (mg/kg 73) روند صعودی داشت. نگهداری پستههای برداشت شده در دمای C°18- نشان داد از نظر پذیرش کلی بهترین امتیاز مربوط به پستههای برداشت شده در مرحله چهارم از برداشت بود هر چند آب گز شدن و تغییر طعم یکی از معایب دمای یخبندان میباشد.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62735_9f2ecdd53d622beb620c125d3fad0e97.pdfپژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520Educational and Extensional Needs of Pistachio Producerâs in Rafsanjan Townshipنیازهای آموزشی- ترویجی پستهکاران شهرستان رفسنجان361762736FAحمید حسینینوهدانشگاه آزاد رفسنجانعنایت عباسیدانشگاه تربیت مدرسحسین امیریJournal Article20180520This study was conducted to identify and prioritize extension and educational needs of Pistachio’s growers in Rafsanjan Township. The research was descriptive and correlative and survey method was used. The statistical population was included all Pistachio growers cooperatives membership and non-membership in Rafsanjan Township. Using Cochran’s formula and stratified proportional random sampling technique, 270 Pistachio growers were selected as sample. A questionnaire was used for data collection which its face validity was confirmed based on opinions of a panel of agricultural extension and education experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach’s alpha coefficient in pre-test stage )0.86 ≥ α ≥ 0.94). The results showed marketing, irrigation, planting, processing, harvest and post-harvest educational needs were at first to the sixth rank, respectively. Results of mean comparison test showed that there were significant differences between educational needs mean of Pistachio producers based on their job, participating in educational training, membership in cooperative, educational level and communication level. According to the results, it is necessary to pay attention to the Pistachio producers’ needs of marketing, irrigation, planting, processing, harvest and post-harvest, respectively in designing and implementing of the training programs. In addition, it is necessary to pay attention to the Pistachio producers’ personal and professional characteristics in implementing training programs. In addition, it suggests using theoretical training methods such as informal discussion, questioning and problem solving in marketing educational courses and demonstration methods in processing and post-harvest training. این تحقیق با هدف شناسایی و اولویتبندی نیازهای آموزشی ترویجی پستهکاران شهرستان رفسنجان انجام گرفت. تحقیق از نوع توصیفی ـ همبستگی میباشد که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعهآماری تحقیق کلیه پستهکاران شهرستان رفسنجان بود. با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای با انتساب متناسب 270 نفر به عنوان نمونه در سال 1393 انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامهای محقق ساخته بود که روایی آن توسط پانلی از اساتید ترویج و آموزش کشاورزی و پایایی آن با انجام آزمون مقدماتی و بهوسیله محاسبه آلفای کرونباخ برای بخشهای مختلف (86 ≥ α) تأیید گردید. نتایج نشان داد که نیازهای آموزشی مراحل بازاریابی، داشت، کاشت، فرآوری، برداشت و پس از برداشت بهترتیب در اولویتهای اول تا ششم قرار گرفتند. همچنین بین میانگین نیازهای آموزشی پستهکاران بر حسب نوع شغل، شرکت و یا عدم شرکت در کلاسهای آموزشی و ترویجی، عضویت و یا عدمعضویت در تعاونی پستهکاران، سطح تحصیلات و سطح ارتباط، تفاوت آماری معنیداری وجود دارد. با توجه به نتایج پیشنهاد شد که طراحی و تدوین برنامههای آموزشی به ترتیب در مراحل بازاریابی، داشت، کاشت، فرآوری، برداشت و پس از برداشت صورت گیرد و در انجام برنامههای آموزشی به ویژگیهای فردی و حرفهای پستهکاران توجه شود. همچنین در مرحله داشت و بازاریابی از روشهای آموزش نظری مانند بحث غیر رسمی، پرسش و پاسخ و حل مسأله و در مرحله فرآوری و پس از برداشت از روشهای نمایش نتیجهای و نمایش طریقهای استفاده شود.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62736_139579fcc4537d44aa32c1fe838d3a6e.pdfپژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520Effect of Gibberellic Acid and Nitrogen on Micronutrients Concentration of Pistachio Seedling under Salinity Conditionsتأثیر اسید جیبرلیک و نیتروژن بر طول سیستم ریشهای و غلظت عناصر کممصرف در دانهالهای پسته تحت شرایط شور563662737FAوحید مظفریدانشگاه ولی عصرمژده خلیل پوردانشگاه ولی عصرعبدالرضا اخگردانشگاه ولی عصرمجید اسماعیلی زادهدانشگاه ولی عصرJournal Article20180520In order to investigate the effect of gibberellic acid and nitrogen on the length of root system and micronutrients concentration of pistachio seedlings in saline conditions (cv. Badami Zarand), a factorial greenhouse experiment was carried out as a completely randomized design (CRD) with three replications. Treatments consisted of two salinity levels (0 and 1200 mg NaCl per kg soil), two nitrogen levels (0 and 150 mg N kg-1 soil as NH4No3) and two levels of gibberellic acid hormone (0 and 75 mg l-1). Results showed that although salinity significantly decreased the length of root system, the application of 75 mg per liter gibberellic acid in this saline conditions increased the length of root system 36 percent compared to control. Also, the application of 75 mg per liter gibberellic acid in saline conditions increased the concentration of Cu, Zn and Fe in shoot by 58, 44 and 65 percent, respectively. Combined application of nitrogen and gibberellic acid increased the concentration of Cu and Fe in shoot more than 2 folds compared to control. Also, combined application of nitrogen and gibberellic acid increased Cu and Zn concentrations more than 2 folds and Fe concentration increased 52 percent compared to control. The results also showed that in saline conditions, the highest concentrations of Cu, Mn and Fe by shoot and Zn by root was observed with the combination of nitrogen and gibberellic acid. According to the results, in the end of it can be concluded that the combination application of nitrogen and gibberellic acid was more effective in reducing the detrimental effects of salinity than the use of these treatments alone.بهمنظور بررسی اثر اسید جیبرلیک و نیتروژن بر طول سیستم ریشهای و غلظت عناصر کممصرف دانهالهای پسته در شرایط شور، یک آزمایش گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار روی رقم بادامی ریز زرند صورت گرفت. تیمارها شامل دو سطح شوری (صفر و 1200 میلیگرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک)، دو سطح نیتروژن (صفر و 150 میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات آمونیوم) و دو سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر و 75 میلیگرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد، علیرغم اینکه شوری باعث کاهش معنیدار طول سیستم ریشهای گردید، اما مصرف 75 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک در همین شرایط شور، طول سیستم ریشهای را 36 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. همچنین در شرایط شور، با کاربرد 75 میلیگرم در لیتر اسید جیبرلیک غلظت مس، روی و آهن اندام هوایی بهترتیب 58، 44 و 65 درصد افزایش یافت. با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، غلظت عناصر مس و آهن اندام هوایی بیش از 2 برابر نسبت به شاهد افزایش یافت. در ریشه نیز با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، غلظت مس و روی بیش از 2 برابر و غلظت آهن 52 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد، در شرایط شور بیشترین غلظت مس، منگنز و آهن اندام هوایی و روی ریشه با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدست آمده، در نهایت میتوان چنین نتیجهگیری نمود که مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، در کاهش اثرات مخرب شوری مؤثرتر از مصرف این تیمارها بهتنهایی بود.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62737_78b692091adc3bc631cf5fd520325c8e.pdfپژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520Determination of comparative advantage of pistachio, walnut and almond products in Kerman province.بررسی مزیت نسبی محصولات پسته، گردو و بادام در استان کرمان755662738FAلادن شفیعیمرکز تحقیقات ککشاورزیبهمن پناهیمرکز تحقیقات کشاورزی0000-0002-1255-6087Journal Article20180520Comparative advantage is one of the important economic criterions in production, import and export programming. Kerman province is one of the main sectors of production of horticultural crops. By strengthening production and export of various products, the province can be a powerful presence in the international trade. In this study, multistage cluster sampling method was used for sampling and questioning. Gardeners covered a sample of the population centers were selected based on the method, 54 pistachio producers, 42 almond producer and 38 walnut producers were selected. Using the collected data to evaluate the comparative advantage of producing pistachio, walnut and almond crops in the 2009-2010 year in Kerman province by domestic relative cost index and policy analysis matrix. Considering the DRC that for pistachio, walnuts, almonds, respectively, 0.45, 0.6 and 0.27 respectively, the production of these products have a comparative advantage, in accordance with the classification criteria DRC to the production of almonds, pistachios and walnuts must be prioritized. The nominal support coefficient for input was calculated for all products smaller than one, the nominal support coefficient for input was calculated for all products smaller than one, Based on the results of policy analysis matrices in the domestic market conditions, market profits have been observed for the manufacturers of the products concerned, and resources have been used efficiently in the production of products. Production costs are one of the most important factors affecting the comparative advantages of the products. In order to reduce them, it is necessary to optimize the use of inputs and to use new technologies in the field of planting and harvesting.Considering the comparative advantage of pistachio, walnut and almond products, recommended to developing crop production. One of the main obstacles is the introduction of scarce water, and the logical solution to this problem is the use of advanced irrigation systems, reducing water consumption and increasing water efficiency. In addition, along with the development of cultivation, government policies do not indirectly reduce domestic prices and the product can maintain its profitability and relative advantage.
مزیت نسبی یکی از معیارهای مهم اقتصادی جهت برنامهریزی تولید، صادرات و واردات است. استان کرمان یکی از قطبهای اصلی تولید محصولات باغی است. با تقویت تولید و صادرات محصولات مختلف، استان میتواند در صحنه تجارت جهانی مزیتهای مطلوبتری را به خود اختصاص دهد. در این تحقیق از روش خوشهای چند مرحلهای برای نمونهگیری و پرسشگری استفاده شد. باغداران نمونه از میان جمعیت باغداران تحت پوشش مراکز خدمات انتخاب شدند که بر اساس این روش 54 پستهکار، 42 گردوکار و 38 بادامکار انتخاب شدند. با استفاده از اطلاعات جمعآوری شده به بررسی مزیت نسبی تولید محصولات پسته، گردو و بادام استان کرمان در سال زراعی 92-1391 با استفاده از شاخص هزینه منابع داخلی و ماتریس تحلیل سیاستی پرداخته شد. با در نظر گرفتن شاخص هزینه منابع داخلی که برای محصولات پسته، گردو، بادام به ترتیب برابر 45/0، 6/0و 27/0 بهدست آمد؛ تولید این محصولات مزیت نسبی دارند، مطابق طبقهبندی بر اساس معیار نرخ بازده داخلی به ترتیب تولید محصولات بادام، پسته و گردو باید در اولویت قرار گیرد. ضریب حمایت اسمی از نهاده برای تمام محصولات کوچکتر از یک محاسبه گردید، بهعبارتی دولت به نهادهها یارانه پرداخت نموده است و سیاستهای داخلی در زمینه نهادهها در جهت حمایت از تولیدکنندگان این محصولات بوده است. بر اساس نتایج ماتریسهای تحلیل سیاستی در شرایط بازار داخلی سود بازاری برای تولیدکنندگان محصولات مورد بررسی وجود داشته است و منابع در تولید محصولات به شکل کارا استفاده شدهاند. هزینههای تولید یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر مزیت نسبی محصولات بوده که در جهت کاهش آن لازم است میزان مصرف نهادهها را بهینه نمود و از فناوریهای جدید در عرصه کاشت، داشت و برداشت بهره جست. با توجه به داشتن مزیت نسبی محصولات پسته، گردو و بادام توسعه کشت تولید این محصولات پیشنهاد میشود در زمینه این پیشنهاد یکی از موانع اصلی نهاده کمیاب آب میباشد و راهحل منطقی مواجه با این مشکل استفاده از سیستمهای پیشرفته آبیاری و کاهش میزان آب مصرفی و افزایش راندمان آب میباشد. در ضمن لازم است همراه با توسعه کشت، سیاستهای دولت بهطور غیرمستقیم باعث کاهش قیمت داخلی نشود و محصول بتواند سودآوری خود و مزیت نسبی خود را حفظ نماید.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62738_cb24c9cd679f677de27468f566f8b00d.pdfپژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520Detection and Identification of Phytophthora drechsleri in Soil, Water and Infected Pistachio Tissue through Conventional PCRردیابی و شناسایی Phytophthora drechsleri از خاک، آب و بافت آلوده درختان پسته با استفاده از روش PCR937562739FAصغری درودیحسین علاییروح اله صابری ریسهمحمد گرجیJournal Article20180520Pistachio root and crown rot disease is one of the most important soil-borne diseases. Rapid detection of pathogens in different sources is a crucial stage in effective disease management strategies. Detection and molecular identification of Phytophthora drechsleri from infected water, soil and plant tissue were performed based on specific amplification fragments of rDNA-ITS region using the primer set DF2/DR2. Sampling and isolation were done during the year 2010-2011 from pistachio orchards in Rafsanjan and Anar regions of Kerman province, Iran. A total number of 46 isolates of P.drechsleri and 17 isolates of Phytophthora citrophthora were obtained and identified using selective media method. Sensitivity and specificity of the primer sets were studied using 15 predominant P. drechsleri isolates, 25 Phytophthora spp. and other closely pistachio soil-borne fungi. The results showed, this primer set is specific for detection of P. drechsleri and produced 567bp amplicon but there was no cross-reaction with other pistachio soil-borne fungal tested. In sensitivity test, the detection limit was 100pg of P. drechsleri pure genomic DNA in conventional PCR. As few as 17×103 ml-1 pure P. drechsleri zoospores (85 zoospores) could be detected by the primer set DF2/DR2. Amplification of genomic DNA extracted DNA from infected soil samples were also resulted in production of a 567 bp species specific band. The primers could not detect the target directly from infected pistachio tissue due to the presence of inhibitory compounds but the detection was successful from baiting method using apple fruit inoculated with infected soil and plant tissue after three days. However, the detection system proved to be accurate and sensitive and could help in pathogen detection but also could be used as part of disease control strategyبیماری پوسیدگی طوقه و ریشه یکی از مهمترین بیماریهای خاکزاد پسته بهشمار میرود. از این رو تشخیص به موقع بیمارگر نقش مهمی در مدیریت مؤثر این بیماری دارد. به همین منظور شناسایی و ردیابی مولکولی Phytophthora drechsleri از آب، خاک و بافت آلوده بر اساس تکثیر قطعهی اختصاصی از ناحیه rDNA-ITS با استفاده از آغازگر اختصاصی DF2/DR2 انجام گرفت. طی سالهای 1389-1390، تعداد 46 جدایه P. drechsleriو 17 جدایه Phytophthora citrophthora جداسازی و شناسایی گردید. حساسیت و اختصاصیت جفت آغازگر به ترتیب با استفاده از 15 جدایهP. drechsleri و 25 جدایه از سایر گونههای Phytophthora و همچنین قارچهای خاکزاد پسته بررسی شد. نتایج نشان داد که این جفت آغازگر قادر به تکثیر اختصاصی قطعه 567 جفت بازی از ژنوم دی.ان.ای بیمارگر میباشد درحالیکه هیچ باندی همراه با دی.ان.ای سایر گونههای قارچی خاکزاد تکثیر نشد. حساسیت جفت آغازگر، در ردیابی بیمارگر با استفاده از PCR معمولی، 100پیکوگرم از دی.ان.ای خالص بیمارگر بود. جفت آغازگر قادر به ردیابی مستقیم 103×17 زئوسپور در هر میلیلیتر ( تعداد 85 زئوسپور) و تکثیر باند 567 جفت بازی با دی.ان.ای استخراج شده از نمونه خاک آلوده بود. ردیابی مستقیم بیمارگر از بافت آلوده پسته بهعلت حضور مواد بازدارنده امکانپذیر نشد بدین منظور ردیابی بیمارگر به روش تله با استفاده از میوه سیب سه روز پس از مایهزنی مصنوعی با بافت و خاک آلوده پسته انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، این روش ردیابی بیمارگر، به دلیل حساسیت، اختصاصی بودن و سرعت بالا به عنوان مناسبترین روش جهت ردیابی P. drechsleriاز نمونههای خاک و آب تشخیص داده شد که میتواند کمکی برای تشخیص بیماری به عنوان بخشی از راهکار کنترل این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62739_c1a7b6d0ef9a7732847eb9c174c43e53.pdfپژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30942320180520Investigation of Factors Affecting Consumption of Pistachio in Iran's Domestic Marketبررسی عوامل موثر بر مصرف در بازار داخلی پسته ایران1169362740FAرضا صداقتموسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده پستهJournal Article20180520This research investigates pistachio consumption in the domestic market and managerial ways of its improvement. Factors affecting pistachio consumption investigated by employing appropriate functional model, correlation coefficient and Analysis of variances. Statistical society of research include all pistachio consumers in Kerman province and Tehran. Data were collected from 480 sample by using research questionnaire and interviewing pistachio consumers, employing simple random sampling. Results showed that pistachio selling price, recognition of varieties in respect to grade and quality, family expenses, packaging and prices of substitute produces are the main factors affecting consumption in pistachio domestic market. Correlation coefficient for per capita consumption of pistachio with other research variables is positive which indicate that pistachio consumption in domestic market is growing. For Kerman province price elasticity of pistachio roasted, pistachio shred, powder, ghavout and mixednuts show that these products are luxury. For Tehran province price elasticity of pistachio varieties, its substitute and complementary products show that these products are luxury.تحقیق حاضر به بررسی مصرف داخلی پسته و راهکارهای مدیریتی توسعه این بازار پرداخت. عوامل مؤثر بر مصرف پسته با استفاده از فرم مناسب تابعی برآورد شده و با استفاده از ضریب همبستگی و آنالیز واریانس مورد تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مصرف کنندگان پسته در استان کرمان و تهران میباشد. دادههای این تحقیق از 480 عضو نمونه، از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه از مصرف کنندگان پسته، با بهکارگیری روش نمونهگیری تصادفی ساده طی سالهای 1392 و 1393 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که میانگین قیمت فروش انواع پسته، آشنایی با ارقام مختلف و درجه و کیفیت آنها، هزینه خانوار، بسته بندی و قیمت محصولات جانشین از مهمترین عوامل مؤثر بر مصرف در بازار داخلی پسته میباشند. ضریب همبستگی محاسبه شده بین مصرف سرانه پسته با سایر متغیرهای تحقیق مثبت است که خود نشان از روند مثبت افزایش مصرف در بازار داخلی میباشد. برای استان کرمان قدر مطلق کشش قیمتی محاسبه شده برای پسته برشته و شور، خلال و پودر پسته، قاووت پسته و آجیل پسته مؤید با کشش بودن و یا لوکس بودن این محصولات میباشد. برای استان تهران قدر مطلق کشش قیمتی محاسبه شده برای انواع پسته و فراوردههای آن و کالاهای جانشین و مکمل مؤید با کشش بودن و یا لوکس بودن این محصولات برای مصرف کنندگان میباشد.https://pistachio.vru.ac.ir/article_62740_660c3e58c1a82efddbab2ae6ffff6ee5.pdf