پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520Arbuscular mycorhizal fungi associated with pistachio trees in Rafsanjanقارچهای میکوریز آربوسکولار درختان پسته در رفسنجان12162729FAثمره امینی زادهدانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجانعلایی حسینصداقتی ابراهیمدانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجانمرادی محمدموسسه تحقیقات پسته کشورJournal Article20180520In order to identify arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) associated with pistachio (Pistacia vera) trees, root samples were collected in winter 2010 to spring 2011 in Rafsanjan. The root staining and spores population measurement were investigated in different pistachio varieties and seasons (winter and spring). Trap culture method using maize (Zea mays) and Sorghum (Sorghum vulgaris) were performed to produce healthy and abundant spores for identification. Wet sieving and decanting methods were used to extract AMF spores from soil. Species were identified using morphological and morphometrical characteristics. Root staining results showed a high symbiosis of arbuscular mycorrhizal fungi with pistachio roots. Spore populations per gram soil were higher in winter than spring. Based on this research, one species of Claroideoglomus, Funneliformis and Simiglomus as well as four species of Glomus were isolated and identified. All species are new records for pistachio mycoflora and this is the first record of Simiglomus hoi for Iran.به منظور شناسایی قارچهای میکوریز آربوسکولار همزیست ریشه درختان پسته نمونهبرداری از فراریشه آن در زمستان 1389 و بهار 1390 از باغهای شهرستان رفسنجان انجام شد. رنگ آمیزی ریشه و تعیین جمعیت اسپور در ناحیه فراریشه ارقام مختلف در دو فصل زمستان و بهار بررسی شد. به منظور به دست آوردن اسپورهای سالم و فراوان برای شناسایی گونهها، تکثیر و استقرار قارچ با استفاده از روش کشت تله گلدانی با گیاهان ذرت و سورگوم انجام شد. اسپور قارچهای میکوریز آربوسکولار با روش الک مرطوب و سانتریفوژ در محلول شکر جداسازی گردید و با استفاده از معرف ملزر به همراه PVLG اسلایدهای میکروسکوپی تهیه و در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. گونههای قارچی براساس ویژگیهای ریختی از قبیل شکل، اندازه، رنگ اسپور، ضخامت، تعداد و ویژگیلایههای دیواره اسپور، نحوه اتصال ریسه به اسپور، نوع اسپورکارپ، وجود یا عدم وجود پریدیوم، نحوه آرایش اسپورها در اسپورکارپ و غیره شناسایی شدند. نتایج رنگآمیزی ریشههای درختان پسته نشان دهنده همزیستی بالای این گیاه با قارچهای میکوریز آربوسکولار داشت. نتایج شمارش اسپور نشان داد که جمعیت اسپور در هر گرم خاک در فصل زمستان نسبت به فصل بهار بیشتر است. براساس این پژوهش، یک گونه از جنسهایClaroideoglomus ، Funneliformis ، Simiglomus و چهار گونه از جنسGlomus جداسازی و شناسایی گردید. تمامی گونهها برای میکوفلور پسته جدید میباشند و گونه Simiglomus hoi برای فلور قارچی ایران جدید میباشد.پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520Role of mycorrhizal Symbiosis on water relations and some osmolytes of three pistachio rootstocks (Sarakhs, Bane-baqi and Abareqi) under salt stress.بررسی نقش همزیستی میکوریزی در روابط آبی و برخی ترکیبات اسمولیت سه پایه پسته (سرخس، بنه باغی و ابارقی) در شرایط تنش شوری224362730FAمسعود فتاحیمحمد حسین شمشیریJournal Article20180520In order to investigate the role of arbuscular mycorrhizal symbiosos (Glomus mosseae) on water relations and some osmolytes accumulation in three pistachio rootstocks under different salt stress levels, a greenhouse expriment was achieved based on completely rhandomized design (CRD) az factoriel with three factors of mycorrhizae at two levels (with and without mycorrhizae). Saltness of irrigation water at four levels (0.5, 5, 10 and 15 dSm-1) and rootstocks at three levels (Sarakhs, Abareqi and Bane-baqi) Resalts showed than water relations parameters ( Leaf osmotic potential and relative water content)and osmoregulators concentration wew changed as the effect of salinite. Mycorrhizal sambiosis improved water relations of treated plants in comparison with non-mycorrhizal plants especially at higher salt intensities, used pistachio rootstocks in this experiment showed different responses to salt stress levels which can be attributed to their genetic traits and mycorrhizal symbiosis extent. Bane-baqi had higher leaf relative water content and osmotic potential (less ngative) and showed more resistant to salt stress in camparison with two other rootstocks.به منظور بررسی تاثیر همزیستی قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) و مقایسه سه پایه پسته از نظر مقایسه روابط آبی و تجمع برخی از ترکیبات اسمولیت تحت سطوح مختلف تنش شوری آزمایشی گلخانهای در قالب طرح کاملا تصادفی و بصورت فاکتوریل با سه فاکتور میکوریز در دو سطح (میکوریز و بدون میکوریز)، شوری آب آبیاری در چهار سطح (5/0، 5، 10 و 15 دسیزیمنس بر متر) و پایه در سه سطح (سرخس، ابارقی و بنه باغی) به اجرا در آمد. نتایج نشان داد با کاهش محتوای آب گیاه (پتانسیل اسمزی برگ و محتوای نسبی آب برگ) غلظت تنظیمکنندههای اسمزی (قندهای محلول، پرولین و گلایسین بتائین) افزایش یافت.. تفاوت بین پایههای استفاده شده در این آزمایش ممکن است به دلیل متفاوت بودن آستانه تحمل پایههای مختلف در برابر تنش شوری و تفاوت در همزیستی آنها با قارچ میکوریز آربسکولار (Glomus mosseae) باشد.پایه بنه باغی نسبت به دو پایه دیگر دارای محتوای آب نسبی برگ بالاتر و پتانسیل اسمزی بیشتری (کمتر منفی) بود و از نظر تحمل به شوری آب آبیاری در وضعیت بهتری قرار داشت.پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520Crown and root rot disease of pistachio seedling caused by Fusarium solani in Kerman provinceپوسیدگی طوقه و ریشه نهالهای پسته در اثر Fusarium solani در استان کرمان445762731FAفهیمه سلاجقه تذرجیدانشگاه شهید باهنرحمید محمدیمهدی سرچشمه پوردانشگاه شهید باهنرJournal Article20180520In order to determine the fungal pathogens associated with seedling decline, a survey was conducted in some pistachio nurseries at Kerman province during spring and summer of 2012. Plants showing different symptoms include of chlorosis, wilting, defoliation, growth reduction and root rot were collected and transferred to the laboratory. Diseased roots were cut into small pieces, disinfected in10% NaOCl, plated onto Potato Dextrose Agar (PDA) and incubated at 25°C. Totally 81 fungal isolates were isolated from seedlings showing diseased symptoms which F. solani and Rhizoctonia solani with 46 (56.79% of total isolates) and 3 isolates (3.71 % of total isolates) had highest and lowest numbers of isolates respectively. Two isolates of F. solani were used in the pathogenicity trial. Pathogenicity test was conducted on pistachio seedling cvs. “Badami”, “Sarakhs” and “Qazvini” under greenhouse conditions. The experimental design was arranged in factorial based a completely randomized design (CRD) with three treatments and four replications. The soil of pots was infected with 50 g kg-1 of inoculum (fungus colonised wheat seeds: sterilized sand, 50:50) and non-infested soils were used as control. Plant growth parameters include of shoot length and number of leaves and disease index were measured 2 months after inoculation. Data were analyzed by SAS software and Duncan's multiple range test was used for means comparison. According to the results obtained in the pathogenicity tests, “Qazvini” and “Badami” considered as resistant and susceptible cultivars respectively. The inoculated fungus, F. solani, was re-isolated and identified from inoculated plants to confirm pathogenicity test.در طول بهار و تابستان سال 1391 جهت مطالعه زوال نهالهای پسته از برخی نهالستانهای استان کرمان بازدید به عمل آمد. از نهالهای بیمار با علائم زردی، پژمردگی، کمبرگی، کوتولگی و پوسیدگی ریشه نمونهبرداری و به آزمایشگاه منتقل گردید. برای جداسازی عوامل بیماری، قطعات کوچکی از ریشههای آلوده پس از ضدعفونی سطحی با محلول سفیدکننده 10 درصد و شستشو با آب مقطر سترون، بر روی محیط کشت PDA کشت داده شده و در دمای °C25 نگهداری شدند. در این تحقیق 81 جدایه قارچی از نهالهای آلوده به دست آمد که Fusarium solani با 46 جدایه (79/56 درصد کل جدایهها) بیشترین فراوانی را داشت. آزمون بیماریزایی در شرایط گلخانه با استفاده از جدایههای F. solani بر روی سه رقم ”بادامی“،”سرخس“ و ”قزوینی“ انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و چهار تکرار انجام شد. خاک گلدانها با 50 گرم بر کیلوگرم از مایه قارچ (مخلوط 50:50 از بذور کلنیزه شده گندم با قارچ و ماسه سترون) مایهزنی شدند و گلدانهای بدون مایه قارچ نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. شاخصهای رشد گیاه شامل تعداد برگ، طول ساقه و شاخص بیماریزایی دو ماه پس از مایهزنی دانهالها مورد ارزیابی قرار گرفتند. دادهها بر اساس نرمافزار SAS آنالیز و مقایسه میانگین دادهها بر اساس آزمون دانکن ارزیابی شدند. بر اساس نتایج بدست آمده دو رقم ”قزوینی“ و ”بادامی“ به ترتیب به عنوان مقاومترین و حساسترین رقم شناسایی شدند. اثبات بیماریزایی با جداسازی و شناسایی مجدد بیمارگر از نهالهای مایهزنی شده انجام گرفت.پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520The effect of texture, depth and soil sampling locations on some indicators of soil quality in pistachio orchards of Rafsanjanاثر بافت، عمق و مکان نمونهبرداری خاک بر برخی شاخصهای کیفیت خاک در باغات پسته رفسنجان587362732FAحسین شیرانیمحمد علی حاجعباسیدانشگاه صنعتی اصفهانروزیتا حداد رضاییدانشگاه صنعتی اصفهانJournal Article20180520پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520Identification of Pistachio Root and Crown Rot Casual Agents in Sistan-Baluchistan Provinceشناسایی عوامل پوسیدگی ریشه و طوقه پسته در استان سیستان و بلوچستان749362733FAسید رضا فانیمنصوره میرابوالفتحیبخش تحقیقات بیماریهای گیاهی، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشورحمید رضا زمانیزادهگروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهرانJournal Article20180520Pistachio is the most important commercial product in Iran and root and crown rot (gummosis) is the most serious diseases of this crop. Causal agents of the disease were unknown in Sistan -va- Baluchistan province where 7000 ha are under cultivation of pistachio. During 2 years, thirty pistachio orchards including pistachio trees of different ages were inspected throughout different seasons. Eight Phytophthora isolates were isolated using citrus leaves pieces as baits on water-saturated soils collected from around the infected trees and cultured on PARP medium. Some isolates were isolated culturing the surface disinfected tissues of root and crown of infected trees directly on PARP as the semi-selective medium too. Two groups of isolates were obtained. Based on the morphological and physiological characteristics of the Sistan -va- Bluchistan pistachio isolates, the first group of isolates was identified as Phytophthora pistaciae and the second group identified as Phytophthora nicotianae. The two Phytophthora species were found pathogens using unripe pear and apple fruit inoculation method, detached pistachio twigs inoculation method and artificial inoculation of the crown area with a plug of cultured isolate medium. This is the first report of incidence of pistachio tree gummosis and its causal agents from Sistan -va- Baluchistan province.پسته از مهمترین محصولات کشاورزی در ایران است و پوسیدگی طوقه و ریشه (گموز یا انگومک) خطرناکترین بیماری این محصول به شمار میرود. عوامل این بیماری در استان سیستان و بلوچستان با سطح زیر کشت بیش از 7000 هکتار ناشناخته مانده است. تعداد 30 باغ پسته با سنین مختلف طی دو سال در فصول مختلف مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از روش طعمهگذاری قطعات برگ مرکبات روی خاک اشباع اطراف درختان آلوده و روش کشت مستقیم بافت ریشه و طوقه درختان بیمار بعد از ضدعفونی سطحی و کشت در محیط نیمه انتخابی PARP هشت جدایه Phytophthora به دست آمد. براساس ویژگیهای ریخت شناسی و فیزیولوژیکی دو گروه جدایه حاصل شد، گروه اول از جدایهها تحت گونه Phytophthora pistaciae و گروه دوم تحت گونه P. nicotianae تشخیص داده شد. بیماریزایی جدایهها با مایهزنی میوه گلابی نارس، میوه سیب، سرشاخه جداشده پسته و مایه زنی مصنوعی قسمت طوقه نهال به اثبات رسید. این اولین گزارش از وقوع بیماری گموز پسته و عوامل بیماریزا از استان سیستان و بلوچستان است.پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجانعلوم و فناوری پسته2538-30941220180520Increasing the shelf life of pistachio oil using mentha piperita essential oilEffect of using mentha piperita essential oil on the shelf life of pistachio oilتأثیراستفاده از اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) بر مدت زمان ماندگاری روغن پسته9410662734FAمعین اسماعیلیوزارت علومامیر حسین گلیوزارت علوماحمد شاکر اردکانی0000-0002-8634-6015Journal Article20180520In this study, the antioxidant effect of mentha piperita essential oils in the concentrations of 1500 and 3000 ppm (and synthetic antioxidant BHT in concentration of 100 ppm on oxidation stability of pistachio oil was investigated. To evaluate the oil oxidative stability, some quality specifications of oils such as peroxide value (PV), oxidation stability index and the fatty acid composition of oil were measured during the interval of each 20 days. The results showed antioxidant components were effective on the oxidation rate of pistachio oil during storage. There was no significant difference among concentrations of 0 (control), 750, 1500 and 3000 ppm in terms of flavor. The peroxide value showed increasing rate in all treatments. The highest PV was belong to control, Mentha piperita (1500 ppm), BHT, and Mentha piperita (3000 ppm) at the end of storage time, respectively. The highest increase of PV was observed in control (51.17). The treatments containing Mentha piperita (3000 ppm) and BHT showed significant difference (p ≤ 0.05). OSI indicator reached to lowest amount in day 80 due to oxidation acceleration. The control and Mentha piperita showed the lowest and highest OSI (5.1 and 12.1 hr), respectively. Natural essence of Mentha piperita showed much better performance in all measured parameters than BHT. It can be concluded that Mentha piperita is a good alternative agent for pistachio oil storage compare to synthetic antioxidant. In concentration of 3000 ppm it has no unfavorable effect without affecting on taste.در این مطالعه اثر آنتیاکسیدانی اسانس نعناع فلفلی (در غلظت های 1500 و 300 پی پی ام) و آنتیاکسیدان سنتزی BHT در غلظت 100 پی پیام بر پایداری اکسیداسیونی روغن پسته طی مدت نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی پایداری اکسیداتیو، برخی خصوصیات کیفی روغن از جمله عدد پراکسید (PV)، شاخص پایداری به اکسیداسیون (OSI) و ترکیب اسیدهای چرب روغن هر20 روز یکبار اندازهگیری شد. نتایج بررسی نشان دهنده تأثیر ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد استفاده بر روند اکسیداسیون روغن در طی دوره نگهداری بود. از نظر طعم و مزه بین غلظتهای 0(شاهد)،750، 1500 و 3000 ppm تفاوت معنیداری وجود نداشت. در تمامی تیمارها عدد پراکسید روند افزایشی از خود نشان داد، به طوری که در پایان این دوره، بیشترین عدد پراکسید در بین همه نمونهها به ترتیب متعلق به نمونه شاهد، نعناع (ppm1500)، BHT و نعناع (ppm3000) بود. بیشترین درصد افزایش این شاخص در نمونه شاهد مشاهده شد (17/51) و تیمارهای حاوی اسانس نعناع (ppm3000) و BHT اختلاف معنی داری نشان دادند (05/0P < /span>≤). در روز هشتادم به دلیل تشدید اکسیداسیون، شاخص OSI به کمترین مقدار خود رسیده است، به طوری که نمونه شاهد و اسانس نعناع فلفلی در غلظت ppm3000 به ترتیب کمترین و بیشترین شاخص پایداری به اکسیداسیون را نشان دادند (1/5 و 1/12ساعت). اسانس طبیعی نعناع فلفلی در همه شاخصهای مورد اندازهگیری عملکرد بهتری نسبت به آنتیاکسیدان سنتزی BHT داشته و در غلظت 3000 پیپیام بدون تاثیر بر عطر و طعم روغن، جایگزین مناسبی برای آنتیاکسیدانهای سنتزی است.