%0 Journal Article %T تأثیر عنصر روی و سیتوکینین بر برخی پارامترهای رویشی و اکوفیزیولوژیکی دانهال‌های پسته در شرایط شور %J علوم و فناوری پسته %I پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجان %Z 2538-3094 %A مظفری, وحید %A خورشیدی جلالی, عاطفه %D 2018 %\ 08/23/2018 %V 3 %N 5 %P 39-56 %! تأثیر عنصر روی و سیتوکینین بر برخی پارامترهای رویشی و اکوفیزیولوژیکی دانهال‌های پسته در شرایط شور %K بنزیل‌آدنین %K سبزینگی %K شاخص فتوسنتز %K فلورسانس کلروفیل %K کلریدسدیم %R %X به­ منظور بررسی تأثیر روی، بنزیل­آدنین و شوری بر برخی از خصوصیات رویشی و فیزیولوژیکی دانهال­های پسته، یک آزمایش گلخانه­ای در قالب طرح کاملا تصادفی به­صورت فاکتوریل با سه تیمار شوری (0، 1200 و 2400 میلی­گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک)، روی (0، 5 و 10 میلی­گرم در کیلوگرم خاک) و بنزیل­آدنین (0، 50 و 100 میلی­گرم در لیتر) با سه تکرار بر روی رقم بادامی ریز زرند صورت گرفت. نتایج نشان داد، تنش شوری موجب کاهش معنی‌دار وزن خشک اندام هوایی و ریشه، طول سیستم ریشه­ای، ارتفاع ساقه، سطح برگ و محتوای کلروفیل و کاروتنوئیدها گردید. هم‌چنین تنش شوری فلورسانس کلروفیل (Fv/Fm)، شاخص فتوسنتز (PI) و سبزینگی برگ را نیز کاهش داد. لیکن مصرف توأمان 100 میلی­گرم در لیتر بنزیل­آدنین و 10 میلی­گرم روی در کیلوگرم خاک، مقدار این پارامترها را با افزایش مواجه ساخت، به­گونه­ای که وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و طول سیستم ریشه­ای را به­ترتیب 39، 43 و 31 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. به­طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد، در شرایط شور، مصرف بنزیل­آدنین و روی به‌تنهایی و یا توأمان از طریق بهبود پارامترهای رویشی و فتوسنتزی، عملکرد گیاه پسته را در شرایط تنش شوری بهبود بخشید. %U https://pistachio.vru.ac.ir/article_102569_bac867db2f12196af33c921a81dcb64c.pdf