%0 Journal Article %T پاسخ‌های فیزیو-بیوشیمیایی پایه‌ها و دورگ‌های بین‌گونه‌ای جنس پسته (.Pistacia vera L) به سرما %J علوم و فناوری پسته %I پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجان %Z 2538-3094 %A سجادیان, حسین %A شمیلی, منصوره %A حکم آبادی, حسین %A تاج آبادی پور, علی %A هاشمی نسب, حجت %D 2018 %\ 08/23/2018 %V 3 %N 5 %P 93-113 %! پاسخ‌های فیزیو-بیوشیمیایی پایه‌ها و دورگ‌های بین‌گونه‌ای جنس پسته (.Pistacia vera L) به سرما %K ظرفیت آنتی‌اکسیدانی %K نشت یونی %K مالون‌دی‌آلدهید %K پرولین %R %X سرما از جمله عوامل محیطی است که رشد و عملکرد محصولات کشاورزی را محدود می‌سازد. این پژوهش به منظور مطالعه سرما بر شاخص­های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی پایه­ها و دورگ­های بین‌گونه­ای جنس پسته و غربال کردن پایه­های متحمل طراحی و اجرا گردید. فاکتورها شامل شش پایه (پایه بادامی ریز زرند، قزوینی، سرخس، دورگ­های بین گونه­ای اینتگریما ´ بادامی ریز زرند، اینتگریما ´ قزوینی و اینتگریما ´ سرخس) و چهار رژیم دمائی (4، 0، 2- و 4- درجه سانتی­گراد) و سه تکرار بود. دانهال­ها جهت سرمادهی در مرحله 6 تا 8 برگی به مدت 2 ساعت در دماهای ذکر شده قرار گرفتند. با توجه به نتایج کمترین محتوای پروتئین و بیشترین میزان نشت یونی، مالون­دی­آلدهید، قندهای محلول، پرولین، فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فعالیت پروتئاز در تیمار دمایی 4- درجه سانتی­گراد بدست آمد. بیشترین محتوای قندهای محلول، پرولین، فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و مقدار پروتئین کل در پایه‌های دورگ اینتگریما ´ قزوینی، قزوینی، دورگ اینتگریما ´ سرخس و سرخس مشاهده شد. به علاوه میزان بالای نشت یونی و مالون­دی­آلدهید در دورگ اینتگریما ´ بادامی ریز زرند شاخصی از شدت خسارت وارده بود. در مجموع، از میان پایه­های مورد مطالعه، پایه‌های دورگ اینتگریما ´ قزوینی، قزوینی، دورگ اینتگریما ´ سرخس و سرخس به عنوان متحمل­ترین و دورگ اینتگریما ´ بادامی ریز زرند به عنوان حساس­ترین پایه به سرما تشخیص داده شدند. %U https://pistachio.vru.ac.ir/article_102572_c24f2670c6daa264f819007c8b59ff52.pdf