%0 Journal Article %T تأثیر اسید جیبرلیک و نیتروژن بر طول سیستم ریشه‌ای و غلظت عناصر کم‌مصرف در دانهال‌‌های پسته تحت شرایط شور %J علوم و فناوری پسته %I پژوهشکده پسته کشور- دانشگاه ولی عصر رفسنجان %Z 2538-3094 %A مظفری, وحید %A خلیل پور, مژده %A اخگر, عبدالرضا %A اسماعیلی زاده, مجید %D 2018 %\ 05/20/2018 %V 2 %N 3 %P 56-36 %! تأثیر اسید جیبرلیک و نیتروژن بر طول سیستم ریشه‌ای و غلظت عناصر کم‌مصرف در دانهال‌‌های پسته تحت شرایط شور %K اسید جیبرلیک %K شوری %K طول سیستم ریشه‌ای %K عناصر کم‌مصرف %K نیتروژن %R %X به‎منظور بررسی اثر اسید جیبرلیک و نیتروژن بر طول سیستم ریشه‌ای و غلظت عناصر کم‌مصرف دانهال‎های پسته در شرایط شور، یک آزمایش گلخانه‌ای به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار روی رقم بادامی ریز زرند صورت گرفت. تیمارها شامل دو سطح شوری (صفر و 1200 میلی‌گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک)، دو سطح نیتروژن (صفر و 150 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات آمونیوم) و دو سطح هورمون اسید جیبرلیک (صفر و 75 میلی‌گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد، علی‏رغم اینکه شوری باعث کاهش معنی‌دار طول سیستم ریشه‌ای گردید، اما مصرف 75 میلی‌گرم در لیتر اسید جیبرلیک در همین شرایط شور، طول سیستم ریشه‌ای را 36 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. هم‌چنین در شرایط شور، با کاربرد 75 میلی‌گرم در لیتر اسید جیبرلیک غلظت مس، روی و آهن اندام هوایی به‌ترتیب 58، 44 و 65 درصد افزایش یافت. با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، غلظت عناصر مس و آهن اندام هوایی بیش از 2 برابر نسبت به شاهد افزایش یافت. در ریشه نیز با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، غلظت مس و روی بیش از 2 برابر و غلظت آهن 52 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. نتایج هم‌چنین نشان داد، در شرایط شور بیشترین غلظت مس، منگنز و آهن اندام هوایی و روی ریشه با مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک مشاهده شد. با توجه به نتایج به‌دست آمده، در نهایت می‌توان چنین نتیجه‌گیری نمود که مصرف توأمان نیتروژن و اسید جیبرلیک، در کاهش اثرات مخرب شوری مؤثرتر از مصرف این تیمار‌ها به‌تنهایی بود. %U https://pistachio.vru.ac.ir/article_62737_78b692091adc3bc631cf5fd520325c8e.pdf