TY - JOUR ID - 110770 TI - بهینه‌سازی تغذیه پسته رقم احمد آقایی با استفاده از روش تاگوچی JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - شهبازی منشادی, شیما AU - کمالی, کاظم AU - تاج آبادی پور, علی AD - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد AD - مدیریت مناطق خشک و بیابانی/ دانشکده منابع طبیعی/ دانشگاه یزد AD - پژوهشکده پسته ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 4 IS - 8 SP - 105 EP - 119 KW - عملکرد کمی و کیفی KW - عناصر غذایی KW - محصولات باغی KW - نرم افزارMinitab16 DO - N2 - پسته (Pistacia vera L.) گیاهی نیمه گرمسیری و از مهمترین محصولات تجاری و صادراتی ایران می‌باشد. علی‌رغم سطح زیر کشت بالای پسته در ایران، عملکرد این محصول در واحد سطح پایین می‌باشد. بنابرابن دستیابی به راهکارهای مدیریتی در جهت افزایش تولید در واحد سطح دارای اهمیت فراوانی است. در این پژوهش اثر هفت کود شیمیایی (اوره، سوپرفسفات تریپل، سولفات پتاسیم، نیترات کلسیم، کلات آهن، کلات روی و کلات منگنز) که تامین‌کننده عناصر ضروری پرمصرف و کم‌مصرف برای درختان می­باشند، مورد ارزیابی قرار گرفته‌است. استفاده از روش تاگوچی در بهینه سازی مصرف کودها، یک راهکار نوین و کاربردی در جهت کاهش بی‌رویه کود و همچنین دستیابی به مقدار بهینه، در جهت تولید محصول با راندمان بالا می‌باشد. بعد از اعمال تیمارها در دو نوبت به صورت چالکود و محلول‌پاشی، برداشت محصول در شهریورماه 1397 صورت گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد، کمترین درصد کالی میوه و ریزش جوانه‌های زایشی به ترتیب در تیمارهای 250 کیلوگرم در هکتار کود اوره و 5/1 گرم در لیتر کود آهن، مشاهده شده‌است. همچنین تیمارهای 350 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم و150 کیلوگرم در هکتار کود نیترات کلسیم به ترتیب موجب افزایش تشکیل شاخه جدید و جوانه‌های زایشی به مقدار 33/9 و 8/15 درصد، نسبت به سایر تیمار­ها شده‌اند. بر اساس این روش می‌توان به درجه اهمیت کودهای رایج در باغهای پسته در جهت بهبود عملکرد کمی و کیفی محصول پی برد. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_110770.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_110770_742522f72046db99ed0197187e4b87fd.pdf ER -