TY - JOUR ID - 62725 TI - تأثیر برخی از پایه های پسته بر جذب عناصر غذایی در دو رقم پسته اکبری و برگ‌سیاه JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - حکم آبادی, حسین AU - شرافتی, عبدالحمید AD - AD - عضو هیئت علمی ایستگاه تحقیقات پسته فیض آباد (خراسان رضوی) Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 1 IS - 1 SP - 32 EP - 43 KW - اثرات متقابل KW - پایه KW - پیوندک KW - پسته KW - شوری DO - N2 - هدف از اجرای این پژوهش انتخاب بهترین پایه به منظور جذب بیشترین عناصر غذایی از خاک در شرایط منطقه فیض­آباد خراسان رضوی بود. این پژوهش با استفاده از شش رقم بادامی‌فیض‌آباد، سرخسی، برگ‌سیاه، دانشمندی، کله‌قوچی و اکبری به عنوان پایه و دو رقم اکبری و برگ­سیاه به عنوان پیوندک به صورت طرح آزمایشی اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات پسته خراسان رضوی به مدت چهار سال (1389 - 1386) اجرا شد. نتایج نشان داد پایه بادامی‌فیض‌آباد بیشترین و پایه دانشمندی کمترین جذب پتاسیم را داشتند. پایه کله‌قوچی با 7/198 میلی‎گرم در کیلوگرم‌ و پایه دانشمندی با 3/159 میلی‎گرم در کیلوگرم به ترتیب بیشترین و کمترین تأثیر را در مقدار عنصر آهن برگ داشتند. پایه کله‌قوچی با 9/8 میلی‎گرم در کیلوگرم و پپایه اکبری با 9/5 میلی‎گرم در کیلوگرم، به ترتیب بیشترین و کمترین جذب عنصر مس را نشان دادند. نتایج در ارتباط با ارقام نشان داد رقم اکبری نسبت به رقم برگ­سیاه در مقدار عناصر کلسیم و پتاسیم، در سطح بالاتری قرار داشت و رقم برگ‌سیاه در مقدار آهن و روی در موقعیت بالاتری قرار گرفته بود. اثر متقابل پایه و پیوندک، تنها در مورد عنصر پتاسیم و در سطح یک درصد معنی‌دار بود و رقم اکبری پیوند شده روی پایه بادامی‌فیض‌آباد با 56/1 درصد و رقم برگ‌سیاه روی پایه دانشمندی با 15/1 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار پتاسیم را نشان دادند. در مجموع پایه اکبری دارای بالاترین پتانسیل جذب عناصر غذایی بود و به عنوان بهترین پایه در شرایط مناطق پسته­کاری استان خراسان رضوی معرفی می شود UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_62725.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_62725_7bec5dc805115bd6d27aff9518c3f0ac.pdf ER -