TY - JOUR ID - 79674 TI - بررسی تأثیر کودهای آلی و میکروبی بر رشد و تغذیه دانهالهای پسته JO - علوم و فناوری پسته JA - JPST LA - fa SN - 2538-3094 AU - جمالی‌فرد, امیرحسین AU - عباس زاده دهجی, پیمان AU - اخگر, عبدالرضا AD - دانشگاه ولی عصر AD - رفسنجان، دانشگاه ولی عصر گروه خاکشناسی Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 2 IS - 4 SP - 41 EP - 60 KW - بادامی ریز زرند KW - سودوموناس فلورسنت KW - قزوینی KW - کود دامی DO - N2 - با توجه به وجود اثرات مخرب زیست­محیطی استفاده از کودهای شیمیایی و بالا بودن هزینه تولید آن­ها امروزه استفاده از کودهای آلی و میکروبی افزایش یافته است. تغذیه تلفیقی گیاه از طریق استفاده از کودهای آلی و میکروبی یکی از اجزای لازم و حیاتی برای رسیدن به کشاورزی پایدار می­باشد. به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی و میکروبی بر رشد و تغذیه دانهال‌های پسته آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی­عصر (عج) رفسنجان انجام شد. در این آزمایش بذرهای پسته رقم بادامی ریز زرند و قزوینی در دو آزمایش جداگانه پس از استریل شدن و جوانه زنی، با باکتری در سه سطح (بدون تلقیح (D0)، تلقیح با دو جدایه متفاوت از باکتری سودوموناس فلورسنت (D6 و D12) و سه سطح کود دامی (0 (M0)، 2 (M2) و 4 (M4) درصد وزنی) با 3 تکرار کاشته شدند (54 گلدان). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اثر توأم باکتری و کود دامی باعث افزایش 1/28 درصدی وزن خشک برگ، 6/77 درصدی وزن خشک ساقه و 0/37 درصدی وزن خشک اندام‌هوایی در رقم بادامی ریز زرند و 4/60، 6/48 و 0/55 درصدی در رقم قزوینی شد. هم‌چنین جذب تمامی عناصر پرمصرف و کم‌مصرف در تیمارهای کود و باکتری افزایش یافت. جذب کلسیم در هر دو رقم مورد مطالعه بیش از 160 درصد افزایش یافت. هم­چنین در رقم قزوینی بیشترین جذب نیتروژن و فسفر مربوط به تیمارهای M2D6 و M0D6 به ترتیب با افزایش 114 و 115 درصدی نسبت به شاهد بود. بیشترین جذب منگنز در رقم بادامی ریز زرند و قزوینی به‌ترتیب مربوط به تیمارهای M2D6 و M2D12 و با افزایش 7/91 و 100 درصدی در مقایسه با شاهد بود. در رقم قزوینی تیمار M4D12 بیشترین جذب آهن و روی به‌ترتیب با افزایش 4/94 و 1/88 درصدی در مقایسه با شاهد به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج به‌دست آمده، مشکلات زیست محیطی و گرانی کودهای شیمیایی استفاده از کودهای دامی و میکروبی برای افزایش رشد و تغذیه پسته توصیه می‌شود. UR - https://pistachio.vru.ac.ir/article_79674.html L1 - https://pistachio.vru.ac.ir/article_79674_ae1221aeb6058267c311a4ec4f92286c.pdf ER -